30 Haziran 2015 Salı

"O ülkede" bile medyaya güven düşüyor

Die Zeit gazetesi, araştırma şirketi infratest dimap'a bir soruşturma yaptırmış. Çıkan sonuçlardan biri, en gelişmiş ülkelerden biri olan Almanya için ilginç ve beklenmedik sayılabilir. Maalesef beklenir olanından başlayalım.

Medyaya güven giderek azalıyor. Bu düşüş eğilimi durdurulamıyor. Almanya'da medyaya "hiç güvenmeyen"lerle "pek güvenmeyen"lerin toplamı yüzde 60'ı buluyor. Güvenmeme sebepleri olarak en sık ileri sürülenler, yanlış bilgi, manipülasyon, araştırma eksikliği, tek yanlılık. Yani izleyici-okur vaziyeti anlıyor!

Bana şaşırtıcı görünen sonuç, insanların hâlâ esas haber kaynağı olarak kamusal kanallar başta olmak üzere televizyonu ve gazeteleri görmeleri. ARD ve ZDF ("Alman TRT'si":) açık ara önde. (AKP iktidarının Anadolu Ajansı ve TRT'den süflî propaganda organları imal etmesi ilkelliğine bu bilgi ışığında bakılmalı.) Gazeteler, dergiler, tv'lerin ardından geliyor, onları radyo izliyor. İnternet, haber kaynağı olarak Almanya ahalisi nezdinde geçerlilik kazanamamış anlaşılan.