10 Eylül 2016 Cumartesi

ABD ile Türkiye'nin müttefiki,
El-Kaide'ye başsağlığı diledi

Bir insansız hava aracı, 8 Eylül gecesi Halep'in batısında, silahlı grupların elindeki bölgede, Kefer Naha köyünde çok kritik bir hedefi vurdu. Vurulan binada, eski El-Nusra, şimdinin Şam'ın Fethi Cephesi'nin (ŞFC) üst düzey komutanları toplantı halindeydi. El-Kaide'nin Suriye kolu El-Nusra'nın kurucularından olan, ŞFC'nin "Askerî Emir"i, Fetih Ordusu koalisyonunun genel komutanı ağır top Ebu Hacer el-Humsi veya cihatçı âleminde meşhur olduğu adıyla Ebu Ömer Serakip, burada can verenler arasındaydı. (Arapça kelimelerin Türkçe yazılışında yanlışlar olabilir.)

Önce saldırıyı bir Amerikan İHA'sının yaptığı söylendi. Ancak ABD, operasyonu üstlenmedi. Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, "Orada her ne olduysa, bu ABD ordusunun yaptığı bir şey değildi," dedi. Davis, "Halep IŞİD'in bulunduğu bir yer değil, orada olmamız için sebep yok," diye de altını çizdi sözünün. Bir başka Amerikalı savunma yetkilisi, AFP'ye, Halep saldırısında "önde gelen şüpheli"nin Rusya olduğunu söyledi.

Gerçi ŞFC ve Ahrar el-Şam suikast operasyonundan ABD'yi sorumlu tutuyor. Ebu Ömer Serakip ve başka birkaç ŞFC komutanını kim öldürdü, şimdilik bilmiyoruz. Her kimse, "sahadan" pek güvenilir bilgi alabildiği kesin. Bu olay üzerine yaşanan bir gelişme, Suriye'deki savaşın herkes açısından ne kadar karmaşık, safların aslında ne kadar geçişli, ortamın ne kadar tekinsiz olduğunu ortaya koyuyor. 9 Eylül günü, Suriye'deki cihatçı örgütlerden Nureddin Zengi Hareketi, El-Serakip'in ölümü dolayısıyla ŞFC'ye, yani eski El-Nusra'ya, yani El-Kaide'nin Suriye koluna başsağlığı mesajı yayımladı! (Fetih Halep ittifakı ve başka birçok cihatçı grubun yanısıra.)

Nureddin Zengi Hareketi, ABD'nin "ılımlı" bulup destek olduğu (BGM-71 TOW tanksavar füzeleri verdiği), Ankara'nınsa pek sevdiği ve (iddialara göre eğitmen ve komutan tahsis edecek kadar) yakın ilişki kurduğu, şu anda Suriye topraklarında birlikte ilerlediği örgütlerden. Bir başsağlığı mesajı, böylece, herkesi yanyana dizdi.

Lâkin tam o esnada Cenevre'de ABD-Rusya dışişleri bakanları anlaştı ve 12 Eylül'den itibaren Ortak İstihbarat Grubu kurarak "El-Nusra Cephesi'nin faaliyet alanlarına dair bilgi toplamaya" ve sakin geçirilecek bir sürenin ardından, hem İD'e hem El-Nusra'ya yönelik hava saldırılarına başlamaya karar verdiler! Bu kararları alırken, El-Nusra'yı danışıklı dövüşle El-Kaide ile bağını koparttığını ileri sürdükten sonra takındığı Şam'ın Fethi Cephesi adıyla değil, El-Kaide'nin koluyken taşıdığı adla andılar.

Bu bilgi ışığında, Türkiye'nin müttefiğinin El-Nusra Askerî Emiri için yayımladığı başsağlığı mesajına bir daha göz atmakta fayda var.