10 Ocak 2018 Çarşamba

İdlib: Yarma-kuşatma ve kaçış

İdlib'te Suriye ordusu bekleneni yaptı, kuzeyden de harekete geçti. Cihatçıların elindeki alanı belirtmek için genel olarak "İdlib" deyip geçtiğimiz bölgenin doğusu, aslında Halep vilayetinin batısı. Suriye ordusunun elindeki bir "dil", Halep şehrinden, bu kısmı ikiye bölebilecek şekilde, güneye uzanıyor. Suriye ordusu şimdi bu "dil"i uzatmakla meşgûl. Güneyden başlattıkları ve son birkaç gündür hızlanan harekâtla kazanılan topraklar bu dille birleştiğinde, İdlib'in doğusundaki, Halep vilayeti batısındaki cihatçı örgütler, bütünüyle kuşatılmış kalacak. Kuşatılmış bölgede, eğer bu kısa sürede orayı terk etmezlerse -ki, ettikleri görülüyor-, hem Heyet Tahrir el-Şam hem başka cihatçılar hem de DAİŞ bulunacak. DAİŞ Suriye ordusunun ilerleyişinden faydalanarak elindeki ufak bölgeyi genişletti, bu arada.

Üzerine tıklarsanız daha büyük görebileceğiniz harita anlatmak istediğimi zihninizde daha iyi canlandırmanızı sağlayacaktır. Halep şehrinin güneyinden aşağı uzanan "dil" üzerinde çift beyaz okla işaret edilen, yeni harekâtın ilk adımları. Oklar ve kırmızı noktalar güneydeki harekâtın yoğunlaştığı mevziler. Tek başına kırmızı noktalar, taze bombardımanlar. Suriye ordusu, doğudan da ilerliyor ve hızla süren bu ilerleme sonucunda cihatçı bölgesinin güneydoğusundaki bir alanı kıskaca alacak görünüyor. Bu ilerlemede el değiştiren kısmı haritada, el-Zuhur Hava Üssü'nün doğusunda, koyu renkli ve kırmızı noktalı olarak görüyorsunuz. Buradaki değişme çok hızlı oluyor. Haritayı güncelleme hızım gelişmenin gerisinde kalıyor.

Bunlar olurken, TC Dışişleri, "Ama Suriye ordusu İdlib'teki topraklarını genişletiyor!" diye itirazda bulundu!? Üstelik, protestosunu Suriye ordusunun İdlib harekâtını uçaklarıyla mümkün kılan Rusya'nın büyükelçisini çağırarak dile getirdi. Hayatımda ilk defa rastgeldiğim bu pek acayip vaziyete dair görüşlerimi -görüşten çok hezeyan demek lazım- Duvar'a yazıyorum.