4 Ekim 2017 Çarşamba

Las Vegas katliamı - bilebildiklerimiz

ABD polisi, Las Vegas katliamının ardındaki motifi anlayabilmek için umudunu katilin sevgilisinden alacağı bilgiye bağladı. Avusturalya vatandaşı Filipinli Marilou Danley, katliam sırasında Filipinler’deydi, fakat salı gecesi ABD’ye döndü. "Gönderildi" veya "teslim edildi" demek daha doğru.

Katliamcı Stephen Paddock’ın katliamdan birhaç hafta önce 100 bin dolara yakın bir parayı Filipinler’e gönderdiği anlaşılmıştı. Bunu sevgilisine göndermiş olabileceği varsayılıyor. Ayrıca Paddock’ın, uzun süredir hazırlandığı belli olan bu katliamdan ötürü suçlanmasın, zarar görmesin diye sevgilisini bu sırada ülkesine gitmeye yönlendirmiş olabileceği düşünülüyor. Paranın da, yine, kadına bir yaşam güvencesi sağlamak için aktarılmış olabileceğine ihtimal veriliyor. Şimdi Marilou Danley döndü ve polise bildiklerini, tahmin ettiklerini anlatacak. Ancak katliamcıyı bu feci işe yönelten sebepleri o da aydınlatamayabilir.

Stephen Paddock, 64 yaşında, emekli bir muhasebeci. Bir ara seyyar postacılık yapmış. Çeşitli memuriyetlerde de bulunmuş. Büyük kumar oynuyor. Parası bol.

Komşuları biraz suratsız, asosyal bir adam olduğunu söylüyorlar.

Hayatında şiddete eğilimli veya herhangi bir örgütle bağlantılı olduğunu gösterecek en ufak işaret yok. Bilinen ruhsal-zihinsel rahatsızlığı yok.

Katliam sırasında, mermisi bittikçe silah değiştirerek 11 dakika boyunca aralıksız ateş etti.

Camını kırarak konser izleyicilerinin üzerine ateş ettiği oda, Mandalay Bay otelinin 32. katında, kurbanlara 400 metre kadar uzaklıkta.

Otel odasına tam 23 silah getirmişti. Bunlar arasında yüksek kapasiteli şarjörüyle bir AR-15, dürbünlü ve ayaklı bir başka AR-15 ve bir tüfeğin otomatik silah hızında ardarda ateş edebilmesini sağlayan düzenekten 12 adet bulunuyordu. (Bu, internetten 300 küsur dolara alınıp tüfeğe takılabilen bir tür kundak. ("Bump stock". Doğru dürüst Türkçe karşılığını bulamadım.) Tetik bir defa çekildikten sonra, geri tepmeden yararlanarak tetiği hareketsiz duran parmağa vurduruyor ve tetiğe ardarda, bir insanın ardarda basamayacağı hızda basılmış gibi oluyor. Meraklısı şuradaki videoyu izleyebilir.) Paddock'ın kimi silahlarındaki şarjörler, 50-100 arası mermi alabiliyor.

Paddock bunları otele 10 çantayla getirdi. 28 Eylül’den beri kaldığı odaya giren çıkan temizlikçiler olağandışı hiçbir ayrıntı fark etmediler!

Paddock’ın Nevada/Mesquite’deki evinden ayrıca 19 silah daha çıktı. Patlayıcılar da. Arabasında da, 1600 kadar merminin yanısıra, bomba ana maddesi diyebileceğimiz amonyum nitrat bulundu. Yine Nevada’da, Reno’da sahip olduğu bir başka evden, beş tabanca, iki av tüfeğiyle birlikte muazzam miktarda cephane çıktı. Ekim 2016'dan bu yana, yani son bir yıl içinde satın aldığı silah sayısı 33!

Katliamcının, eylemi titizlikle planladığı anlaşılıyor. Polis gelirse görebilsin diye odasının dışına koyduğu kameralar bunun kanıtı. Objektifi kapıdaki gözetleme deliğine denk gelecek şekilde bir kamera, koridora ayrıca iki kamera yerleştirmiş.

Bu sayede, otelin güvenlikçileri odaya yaklaşırken kapı yönüne -yaklaşık 200 el!- ateş açmış, bir güvenlikçiyi yaralamış.

Tam vaktinde (son ana kadar ateş edip, polisin kendisini yakalayabileceği andan hemen önce) ağzına tabanca sokup intihar edebilmesi de bu sayede.

Olayın cereyan ettiği Clark County’nin şerifi Joe Lombardo, katilin eylemi titizlikle planlamakla kalmadığını, keşif ve prova çalışmaları yürüttüğünü imâ etti. “Bu, sorun,” dedi.

(Burada aktardıklarım ve başka bilgiler için ana kaynak Washington Post’un ilgili haberi.)