16 Aralık 2013 Pazartesi

Bir şey deyince bir şey dediğinden emin olmak

2013 biterken, sanırım sanal âlemin kaç-binlerce blog'çusu arasına katılacağım. İnternette özellikle merakın yönlendirdiği araştırma gezileri yapıyorsanız ve her şeyi arkadaşlarınızla paylaşmayı seven biriyseniz, "yahu şunu o da görseydi" krizlerinden kaçınamıyorsunuz.


Blog "şşş, baksana" demenin güzel bir aracı. Hem siz kimseyi dürtmeden, o istediği zaman dürtülebiliyor. Bunu bilmek rahatlatıcı.

Ayrıca bugün, hiç tanımadığınız bilmediğiniz birileriyle frekans tutturup sohbet etme, karşılıklı birbirinizi doyurma şansı var. İnternetin en sevdiğim yanı bu: Beklenmedik dostluklar ve beklenmedik dayanışma eylemleri. Kimbilir şimdiye kadar hiç tanımadığım kaç kişinin yardımıyla ne çok teknik sorun çözdüm. Karşılığı da oldu, dünyanın öbür ucundaki insanlara yardımım dokundu. Blog'çuluk bu dostluk-dayanışma dünyasına yaklaştırabilir insanı.

Başka bir mevzu, medya eleştirisi yazıları arşiviydi, başka yazılardı, filmlerdi, derken, beş-altı ayrı siteyi yapıp yürütmek durumunda kalmam. Siteleri yaparken de çok uğraşıyorsunuz ama esas zorluk yenilemek, devamlı birşeyler eklemekte. Gereken hızda yenilemediğinizde de site mazallah hurdacıya düşebiliyor bu devirde. Blog'ta işler daha kolay.

Burada gündelik siyasetten olabildiğince uzakta, daha kalıcı, insan hayatı için daha elzem konularla uğraşmaya niyetim var. Açıkçası, ille durmadan yeni birşeyler yazayım, koyayım diye uğraşmayacağım. Maalesef internetli dünyanın en vahim meselelerinden biri, "konuşuyon da ne konuşuyon!" meselesi. Günümüzün sıkı müzisyenlerinden -çünkü sadece müzisyen değil (bakın ne kışkırtıcı mevzu!)- Dave Matthews, pek güzel hazırlanmış belgesel Before the Music Dies'da "gençlere tavsiyeler" gibi bir kısımda şöyle diyordu: "Bir şey söylediğinizde bir şey söylediğinizden emin olun." Genç değilim ama bu tavsiyeye kulak vermemem için sebep yok. (Dijitürk'ü olanlar, 7. kanaldan çıkan Sundance Channel'da bu belgesele rastgelebilirler. Zaman zaman tekrar gösteriliyor. Rastgelip de izlemeyene büyük ceza puanı yazılır! Büyük bir nimet olan Sundance Channel hakkında bir ara daha uzun konuşuruz.

[ EK / 26.05.2014 / 02:12 • Dijitürk'te artık Sundance Channel yok. Az sayıda insana göre, zevkli, güzel bir şeydi, kaldırdılar. ]