9 Ekim 2015 Cuma

"ABD'li yetkili"ye bu inanç ve aşk niye?

Rusya'nın Suriye'deki IŞİD ve El Nusra hedeflerine Hazar Denizi'nden füze atmasının yarattığı sansasyon sürüyor. Bazı haber ajansları ve gazeteler, "adının açıklanmasını istemeyen" bir "ABD yetkilisi"ne dayanarak, Rus Hazar filosundaki gemilerden atılan yirmi dört füzeden dördünün hedeflerine ulaşamayıp İran topraklarına düştüklerini iddia etti. (Çok yerde var, link vermiyorum.)

Bu vesileyle, Türk medyasına hakim olan gözü kapalı tarafgirliği, şuursuzluğu, özensizliği ve densizliği bir defa daha gördük. Şöyle bir bakınca tesbit edebildiğim en az dört ayrı yayın organı, ABD'li yetkilinin iddiasını aşağı yukarı şu başlıkla duyurdu: "Rus füzeleri İran'a düştü". Bazısı, "dört füze" deme inceliğini göstermişti. Hiçbiri bunun bir iddia olduğunu, kaynağının da ABD olduğunu belirtme gereği duymamıştı. (İkaz üzerine düzelten oldu, kendilerine buradan teşekkür ederim.)

Moskova'nın bu habere karşı hemen devreye soktuğu yalanlama ise şöyle verildi: "Rusya: Füzelerin İran'a düştüğü doğru değil" veya "Rusya yalanladı..."

Ayıptır ve seviyesizliktir. Havuz medyası olmayı anladım, zaten vazifelisiniz; Kürt düşmanı olmanızı anlıyoruz, bazılarınız vazifeli, bazılarınız önyargılı, bazılarınız ırkçı; peki ya "Rusya'nın füzesi yanlış yere düştü" diyen "ABD'li yetkili" neyiniz oluyor? Bu gözü kapalı güven veya hizmet aşkı niye? Kaynağı nerede? İşte bizzat Batılıların haberi duyuruş şekli (hepsinde özne gerektiği şekilde belirtilmiş):


Gazetecilik yapan insanın okuruna, izleyicisine karşı sorumluluğu var. Bu hatırlatma size çok hıyarca ve enayice görünse de varlığınızın dayanaklarından biri budur. Sorumlu olmayacaksanız bu işi yapmaya hakkınız yoktur. Ne olması gerektiğine dair örnek isterseniz, Celal Başlangıç'ın son haber-yorumunun son cümlesine bakın, belki tâ içinizde bir yer sızlar. Alabildiği bilgiyi, yorumunu ve öngörüsünü paylaştıktan sonra, şöyle demiş adam: "Yanıldıysam, sizi yanılttıysam; gazeteci olarak hesabını vermeye hazırım!"

Sizse, madem elime tuzluk vermişler, istediğim yere istediğim kadar serperim, diyorsunuz. Eğer herkes zaten uzun zamandır böyle yapmasaydı, bugün bu seviyesizlikte, yalancılıkta bir havuz medyası da oluşturulamazdı. En azından bazı şartları yerine getirmek zorunda kalırdı.

(NOT: Rusya füzelerinden bazılarının İran'a düştüğü sahiden ortaya çıkarsa bu dediklerim geçersiz kalmayacak. ABD'li yetkiliyle tuzluk ilişkisine girildiğinde füzelerle ilgili, bağımsız kaynaklarca teyit edilmiş herhangi bir başka bilgi ayrıntısı, kırıntısı yoktu.)