23 Nisan 2016 Cumartesi

Suriye'ye akıllı omuzdan-roketarlar?

ABD, Suriye'deki bazı silahlı isyancı gruplara verilmek üzere omuzdan roket atabilen silahlar (MANPAD) geliştirmeye çalışıyor. Yeterince yok mu zaten, neden yeniden geliştirmeye çalışıyorlar? Çünkü istenmeyen ellere geçmesi halinde bu silahın kullanılamaz olmasını istiyorlar!

Silahlı muhalifleri omuzdan atılabilen roketlere kavuşturma arzusu, Beşar Esad'ın uçakları sayesinde sağladığı ezici üstünlüğü giderme amacından kaynaklanıyor. Suriye ordusu muhaliflerin elindeki şehir ve kasabaları her an vurabiliyor. (En son, kaç gündür hem rejime hem yöreyi denetim altında tutan El-Nusra'ya karşı gösterilerin yapıldığı Maaret el-Numan'ın, üstelik sivillerin yoğun halde bulunduğu pazaryerleri falan dahil, dümdüz edildi.)

Ancak beş yıldır ABD'nin "ılımlı" sayarak ilişki kurduğu ve silah-cephane ile donattığı birçok gruba giden malzeme sonunda El-Nusra (yani El-Kaide) ve "İslâm Devleti" örgütünün eline ulaştı.

Şimdi isteniyor ki, yeni üretilecek roketatarın içine silahın dünya üstündeki konumunu tesbite yarayacak bir GPS monte edilebilsin ve bu silah sadece Halep kuzeyinde (en fazla "kuzeybatı Suriye"de) kullanılabilsin, başka yere götürülürse çalışmasın. Silaha yerleştirilmesi istenen ikinci bir düzenekle de, bir kullanım süresi sınırlaması getirilmesi öngörülüyor. Yani roketatarın bir son kullanım tarihi olacak, bundan sonra çalışmayacak.

Şüphesiz artık Ortadoğulu Cihad'çıların kendilerinden daha akılsız ve beceriksiz olmadığına dair yeterince fikir edinmiş bulunan Amerikalı uzmanlar, silaha monte edilecek GPS veya çiplerin çıkarılabileceği, üzerlerinde oynanabileceği, işlevlerinin bir şekilde iptal edilebileceği, geçersizleştirilebilecekleri ihtimallerini hesaba katıyorlar ve henüz bu ihtimalleri ortadan kaldırmayı başarabilmiş değiller. Yani ABD'nin şimdi Suriyeli isyancılara dağıtacağı yeni akıllı omuzdan-roketatarlar günün birinde dünyanın bir yerinde Amerikan ordusuna karşı kullanılabilir. Bu yüzden GPS'li, çipli omuzdan-roketatarlar henüz ortalıkta görünmüyor.