9 Haziran 2016 Perşembe

CNN Türk'ün "cinsel ilişki" münasebetsizliği

Bir süredir ardarda irili ufaklı rezaletler yaratmakla meşgul olan CNN Türk, bugün de bir haberiyle insanların sinirini bozdu. Bu kuruluşa (web sitesine) bugün söylenen her laf haklı. Yaptıkları, ne insanlık ne gazetecilik açısından mazur görülebilir şey değil.

CNN Türk'ün bu defaki rezaleti şu: "IŞİD 19 Ezidi kadını cinsel ilişkiye girmedikleri için yakarak öldürdü". Haber başlığındaki münasebetsizlik, spotta da tekrar ediliyor: "IŞİD militanlarının Musul'da 19 Ezidi kadını, militanlarla cinsel ilişkiye girmeyi reddettikleri için bir kafesin içinde canlı canlı yaktığı ortaya çıktı". Aynı şuursuzluk haberde de sürüyor: "Seks kölesi olarak satılan 19 Ezidi kadın militanlarla ilişkiye girmeyi kabul etmedi..."

Yani kadınlar tecavüze direnmiş. Haberi yazan, başlıklayan, yayımlayan, bir an bile, aslında ne olup bittiğini gözünün önüne getirmeye teşebbüs etmemiş. Gazetecinin olayla, kahramanlarıyla, haberle mesafesi denen şey bu değildir. Bu, gazetecinin ölümcül hastalığa yakalanışıdır.

Ancak burada görülen, sadece gazeteciliğimizin ve insanlığımızın genel kalitesizliğinin yansıması değil. CNN Türk'te bu haberi yazan, elden geçiren, yayımlayanların IŞİD sempatizanı olmadığı herhalde veridir. IŞİD'çilerin Ezidi kadınlarına tecavüz etmelerini meşru bulmadıklarından da emin olabiliriz diye düşünüyorum.

O halde bunu niye yapıyorlar?

Bence bu tip şuursuzluklarda üç etken rol oynuyor.

İlki genel; ve bir ihtimal: Haberi yapanlar erkektir, genel erkek duyarsızlığı devreye girmiştir. (Haberi yazan ve başlık-spot çıkaranlar kadınsa neyin sözkonusu olduğunu tartışmayı kadın meslektaşlarıma bırakıyorum.)

İkinci etken de genel: İnsanî duyarsızlıklarımızla gazeteci deformasyonunun biraraya gelmesinin yarattığı hissizlik (yukarıda ölümcül hastalık diye tanımladığım şey).

Üçüncü etkense şu anda yaşamakta olduğumuz türden baskı dönemlerine özgü. Böyle dönemlerde mesleğini, ruhunu, onurunu satma karşılığında işini yürütmeyi kabul eden basın-yayın organlarında hep görülür. Sadece ruh gitmez, akıl da azalmaya başlar. İnsanlar düşünemez, akıl edemez, bağlantı kuramaz, önünü arkasını düşünemez olurlar. Oluyorlar.