25 Ağustos 2015 Salı

"Gizemli uyku hastalığı"nın sebebini bulmuşlar

Kalaçi ve Krasnogorsky köylerinin sakinleri, olmadık zamanlarda üzerlerine garip bir uykunun çöktüğünden, uyku halinden bir türlü çıkamadıkları gibi halüsinasyonlar da gördüklerinden yakınarak Kazakistan yetkililerine başvuralı iki sene oluyor. Doktorların çözemediği vaziyet haliyle gizemli bir hastalık olarak görülmeye başlanmış.

Köylülerinin şikayeti üzerine gözler hemen iki köye de yaklaşık 600 metre uzaklıktaki eski uranyum madenine çevrilmiş. Gizemli hastalığın madenle ilişkisi olduğundan herkes şüpheleniyormuş, ama birkaç hafta öncesine kadar bağlantı yine de sağlam bir şekilde kurulamamış.

Nihayet madenden şüphelenenler haklı çıkmış. Ama sanıldığı üzre kabahat uranyumda değilmiş. Maden, zaman zaman karbon monoksit salgılıyor, uyku haline bu sebep oluyormuş. Başbakan Yardımcısı Berdibek Saparbayev, Moskova ve Prag'da yapılan incelemelerin bu sonucu verdiğini, "gizemli uyku salgını"nın sebebine dair şüphe kalmadığını açıkladı.

Sözkonusu iki köyden Krasnogorsky, uzun yıllar Sovyet nükleer sanayiine hizmet veren, nüfusu 6500'ü bulan bir madenci köyüyken maden kapanınca ahalisi 130 kişiye düşmüş. Kalaçi'de de 600 kişi yaşıyor. Bu insanlar şimdi devletçe daha güvenli bir yere nakledilecek, söylendiğine göre.