16 Ağustos 2014 Cumartesi

Suriyeli askerleri Türk GSM'i mi yakalattı?

Yakın Doğu Haber sitesinde bir yazı okudum: "Rakka için büyük iddia". Mehmet Serim'in yazısı, ayrıntılı bir haber-yorum niteliğindeydi ve Suriye'deki içsavaşta yakın zamanda olup bitenleri aktarıyor, önümüzdeki günlere ışık tutmaya çalışıyordu. Şu anda İD'in elinde bulunan Rakka'yı Esad'ın mutlaka geri almak istediğine ve Suriye ordusunun buraya yönelik büyük bir taarruza hazırlandığına -"büyük iddia" buydu- işaret eden Serim, örgütün bu şehirdeki hakimiyetini nasıl kurduğuna dair ayrıntılar veriyordu. Rakka'da son ana kadar direnen 17. birliğin İD tarafından yenilgiye uğratılması, Esad rejimi için beklenmedik bir büyük darbe olmuştu. Şunları anlatıyor Mehmet Serim:
IŞİD’in ani saldırı ile ele geçirdiği 17. birlik Rakka kırsalındaki ve bölgedeki en önemli Suriye birliklerinden biriydi.
Yaklaşık 2 yıldır muhasara altındaydı ve askerler zaman zaman zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyorlardı. Ordunun karadan ulaşamadığı birliğe havadan gıda ulaştırdığı biliniyor.
17. birliğe yapılan saldırıda birçok asker cephanesi tükendiği için kaçtı. Bu askerlerin kimisi çöle kaçtı. Ancak kaderleri tıpkı üste son ana kadar kalanlarla aynı oldu. (...) bazı askerler Rakkalı aileler tarafından himaye altına alındı. Halen Rakka’da bu şekilde saklanan kaç asker olduğu bilinmiyor.
(...) bazı askerler 93. Birliğe ulaşmayı başardı. Ancak bir süre sonra 93. Birlik de İŞİD’in eline geçti.
17. Birlikteki askerlerin bir kısmı ise diğer şehirlere ve ailelerine ulaşmayı başardı. Ancak bir kısmından halen haber alınamıyor, sağ ya da ölü olup olmadıkları bilinmiyor.
Saklananlar olduğu için Suriye genelkurmayı da bilgi sahibi değil. (...) sığındıkları Rakkalı ailelerin yanında evlerini aramaya çalışan bazı askerler yerleri tespit edilince ailelerle birlikte infaz edildi.
Bu nedenle kalan askerler yerlerinin tespit edilmesi korkusuyla kendi aileleri ile bile iletişimi kesmiş durumda. Saldırı öncesinde ve sonrasında bölgede GSM hatları kesik olduğu için birçok asker Türkiye GSM hatları üzerinden görüşmeler yapıyordu.
Askerlerin yerlerinin tespit edilip IŞİD’e bildirilmesinde bazı komşu ülkelerin de rol aldığı belirtiliyor.
Ne anladınız? Evet. Ben de onu anladım. Aktarmak istedim. İşte yine ciddi bir iddia. Kime soracağız? Kimin dediğine inanacağız? Bizi yönetenler "yok böyle bir şey" derse içimiz rahatlayacak mı? Kötü durumdayız...

(Yazının tamamını da tavsiye ederim, içerdiği ayrıntılar, meseleyi soyutluktan kurtarıyor, elle tutulur hale getiriyor: Mehmet Serim, "Rakka için büyük iddia"