28 Ocak 2016 Perşembe

Halep'te ilginç gelişme: Mevziler el değiştiriyor

Halep vilayetindeki en güçlü silahlı muhalif gruplardan Nureddin el-Zengi Hareketi, bazı mevzilerinden çekiliyor. Örgüt, Halep'te gidişatı etkileyebilecek güce sahip kuvvetlerden. Kararına askerî yardım alamamasını, silah ve cephane eksiğini gerekçe gösterdi. Nureddin el-Zengi Hareketi, CIA denetiminde çalışan, Türkiye'deki Askerî Operasyon Odası'nca finanse ediliyor ve silahlandırılıyordu.

Now.'un haberine ("Major Aleppo rebel faction relinquishing armed posts") göre, örgütün sözcüsü Yüzbaşı Abdülselam Abdülrezzak, El-Bric cephesindeki mevzilerini terk etme kararını "haftalar önce" aldıklarını ileri sürdü. Abdürrezzak böyle bir açıklama yapmak zorunda kaldı, çünkü Nureddin el-Zengi örgütünün çekilme kararından yalnız bir gün önce, El-Nusra Cephesi'nin 200 konvoyluk bir kuvveti harekete geçirdiği görülmüştü. Dolayısıyla, "mevziler Nusra'ya mı terk ediliyor?" sorusu doğdu. Abdürrezzak, bu seferberliğin kendi kararlarıyla herhangi bir ilişkisi olmadığını ileri sürdü.

Sözcü, Halep şehri ve kırsalında 160 kadar noktayı elde tuttuklarını, bunun için beş bin savaşçı istihdam ettiklerini, buna karşılık yaklaşık sekiz aydır kimseden herhangi bir destek alamadıklarını belirtti: "Tek mermi dahi gelmedi." İşin bu kısmı Türkiye ile doğrudan ilgili olabilir. Zira Abdürrezzak, "bağımsız davrandığımız için dış baskılarla karşı karşıyayız" gibi ilginç bir söz etti. "Devrimin ilkelerine bağlı kalıyoruz ve kimseyi iç işlerimize karıştırmıyoruz."

Nureddin el-Zengi Hareketi'ne daha önce TOW anti-tank roketleri bile veriliyordu. Örgütün bir sözcüsünün bir süre önce Voice of America'ya söylediği üzre, 2015 Ekim'inden beri niye verilmiyor, merak konusu. Yoksa kendilerinden talep edilen bazı işleri yapmayı mı reddettiler?

Bu gelişmenin Ankara ile doğrudan ilgisi olabilir.