Yaklaşık iki yıldır "İslâm Devleti" örgütünün elindeki Musul'da hayat giderek zorlaşıyor. Şehrin sakinleri, örgütün gündelik hayata yaydığı amansız baskı kadar, giderek ağırlaşan geçim sıkıntısı ve sürekli artan vergilerden de muzdarip. Nakit sıkıntısı, geçim zorluğunun sadece bir göstergesi. Esas fecaat, işsizlik ve gelirsizlik, belirsizlik, üretimsizlik, faaliyetsizlik yüzünden giderek büyüyen yiyecek sıkıntısı. Çöplüklerde yiyecek arayanların gözle görülür şekilde arttığı söyleniyor.
Her alandaki kıtlığa yolaçan üç büyük etken var. İlki, Irak hükümetinin politika değişikliği. Bağdat, İD'in elindeki bölgelerde de memur maaşlarını ödüyordu, bundan vazgeçti. Musul bu girdiden yoksun kaldı. İkinci olarak, İD'in önemli bir gelir kaynağı olan petrol kaçakçılığı büyük darbe yedi; çünkü koalisyon savaş uçakları İD'in elindeki tesisleri ve altyapıyı vurdu. Üçüncüsü de, Kürtler Şengal operasyonuyla Musul'un Suriye ile bağlantısını kestiler. Bunların sonucunda gelirler müthiş azalırken yiyecek ve akaryakıt fiyatları iki katına çıktı.
"İslâm Devleti", sadece uyduruk ek vergilerle Musulluların üzerine binen yükü ağırlaştırmakla kalmadı, kendi içinde de tasarruf tedbirleri aldı. Florian Neuhof'un The National'daki haberine göre, sıradan savaşçıların maaşları 250 dolardan 50 dolara indirildi. Bunun sonucu olarak pek çok savaşçının Musul'u terk ettiği ve -burası bizler için ziyadesiyle önemli- kapağı Türkiye'ye atmaya çalıştığı söyleniyor.