29 Şubat 2016 Pazartesi

"İslâm Devleti" isyancı Hollandalıları affetmedi

Rakka Sessizce Katlediliyor grubundan “Ebu Muhammed” takma adlı aktivist gazetecinin bildirdiği bir olayı Hollandalı gazeteci Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) çevirip seri mesajlar halinde aktardı. Ben de biraraya getirip size aktarıyorum. [Bu yazıyı tamamlayıp link için Rakka Sessizce Katlediliyor'un sitesine baktığımda, İngilizce çevirisini de koymuş olduklarını gördüm! Şurada. İD'in infaz gündeminde kendi bakanı da var.]

Rakka’da, “İslâm Devleti” örgütünün Hollanda’dan gelme militanları, sayıları çok olduğundan, kendi başlarına bir grup oluşturmuşlar, beraber takılıyorlar. Avrupa'dan gelme, daha çok Fas kökenli başka militanları da yanlarına katmışlar. Aşağı yukarı yetmiş beş kişilik bu grup, bir binicilik kulübü tesislerinde, kendine etraftan tecritli bir kamp ortamı oluşturmuş. İD merkezinden emir almayı ve emirlere uymayı sürdürüyorlar, yine de Iraklı komutanlarla aralarında bariz gerilim var.

Bir ay kadar önce, İD’in güvenlik için devriye gezen ekiplerinden biri binicilik kulübüne gelip, öbürlerini kaçmaya teşvik ettiği gerekçesiyle Hollandalı ekipten birini gözaltına almış. Yakaladıkları, sahiden de İD bölgesinden kaçmayı düşünen çok genç yaştaki bir militanmış. İD “inzibatı”, sonra iki kişiyi daha gözaltına almış. Ertesi gün, İD istihbaratının bunlardan birini sorguda döverken öldürdüğü ortaya çıkmış.

Hollandalı tayfa bunu duyunca İD’in elektrik santralının arkasındaki yeni karargâhına gitmiş. Karargâhtaki Iraklı komutanlarla aralarında sert tartışma çıkmış. Mevzu yayılmış ve İD’in Avrupalı elemanları, Iraklı elemanların kendilerini itip kaktığını, Iraklı savaşçılarla eşit haklara sahip olmadıklarını ileri sürerek kavgayı büyütmüşler.

Ertesi gün, Rakka vali yardımcısı Ebu Lebib el-Emni, Hollandalılarla görüşüp meseleyi halletmek üzere Hollandalıların kampına gitmiş. Gider gitmez de, işkencede katledilen arkadaşlarının intikamını almak isteyen Hollandalılarca öldürülmüş.

İD merkezinden gelenler meseleye elkoyduklarında, Hollandalılar el-Emni’yi kimin vurduğunu söylemeyi reddetmişler. Rakka İD örgütü, Avrupalı “muhacirler”le çıkan sorunu yukarı bildirmiş. Merkez, Hollandalıların hepsinin tutuklanmasını, sorgulanmalarını, Ebu Lebib’i kimin öldürdüğünün bulunmasını emretmiş. Söylemezlerse, hepsinin ihanetle suçlanmasını istemiş.

Bunun üzerine İD istihbaratı, çok araçlı bir konvoyla gelip binicilik kulübünü kuşatmış. Gözaltına alınırken Hollandalılardan bazıları direnmiş, çatışma çıkmış, iki taraftan da yaralananlar olmuş. Sonunda İD istihbaratı yaklaşık altmış "Avrupalı"yı yakalayıp bilinmeyen bir yere götürmüş. 26 Şubat Cuma günü öğleden sonra Meden’de bunlardan sekizi “tahrik”le suçlanarak idam edilmiş, cenazeleri El-Cerf yöresindeki dağa gömülmüş.

[ EK / 1 MART / 18:00 / İD, Musul’da örgütün malî işlerinden sorumlu yetkilisi, muhtemelen “Maliye Bakanı” olan Ahmet Abdülselam el-Ubeydi’yi idam etti. Gerekçe “ihanet”. Kürdistan Demokratik Partisi’nden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, el-Ubeydi, 29 Şubat günü Musul’da idam edilen yirmi dört kişiden biri. KDP’li yetkili, geçen hafta İD’in on bir yerel yetkilisini hapse attığını da ileri sürdü. İddiaya göre bunlardan biri Şeriat Mahkemesi yargıcı. ]