1 Mart 2016 Salı

Suudi din âlimine Filipinler'de saldırı

Suudi Arabistan’ın popüler din adamlarından Ayed el-Kerni, Filipinler’de silahlı saldırıya uğradı. 45’lik tabancasıyla El-Kerni’yi elinden vuran saldırgan Filipin polisince öldürüldü. Zamboanga şehrinde, Batı Mindanano Devlet Üniversitesi’ndeki konferans sırasında meydana gelen saldırıda El-Kerni’nin iki koruması da yaralandı.

Henüz saldırganın kimliğine, eylemi kimin adına niçin yaptığına dair güvenilir bilgi ortaya çıkmadı, ama saldırının “İslâm Devleti” örgütü adına yapılmış olması büyük ihtimal. Çünkü el-Kerni, örgütün dergisi Dabik’te, öldürülmesi gereken “kâfir imamlar” arasında gösterilmişti. Yani Filipinli saldırgan, “halife”nin buyruğunu yerine getirmeye gönüllü bir İD destekçisi olabilir. Ya da "İD her yerde" haberlerinden bir yenisiyle karşı karşıyayız.

El-Kerni kâfir mi bilemem, lâkin pek makbul bir karaktere benzemiyor. Yani dinî sohbet, vaaz ve soru-cevap işlerinden yolunu bulan hemen bütün öteki tipler gibi biri, anlaşılan. El-Kerni’nin 15-16 kitabı var; ama kaçı sahiden kendisinin, kesin söylenemez. Çünkü bunlardan ikisiyle ilgili olarak “arakçılık” (intihal) suçlamasıyla yüzyüze kaldı. Kendini, “İslâm âlimlerinin intihal geleneğini devam ettirdiğini” öne sürerek savundu! Yine de, kitabının Suudi yetkililerince kara listeye alınmasını önleyemedi. Twitter’da 12 milyon takipçisi bulunan Ayed el-Kerni’nin ABD’ye girmesi yasak.

(Haber için tıklayın. - İntihal meselesi için tıklayın.)